Boekentips van presentatietrainer Majlis
Boeken die elke spreker zou moeten lezen. Nou moet je natuurlijk helemaal niets. Maar als je meer wilt lezen over alles wat bij spreken en presenteren komt kijken, dan is er behoorlijk veel keuze.
En welk boek kies je dan? Heel vaak krijgen we van deelnemers aan trainingen of coaching de vraag of wij nog boekentips hebben over spreken.
Presentatietrainer Majlis Schweitzer zet haar tips voor je op een rijtje. Terwijl ze zelf op het moment bezig is om een eigen boek over spreken te schrijven.
Presenteren is een feest – Roeland & Majlis Schweitzer
Ik had al veel boeken gelezen over presenteren en leiderschap. Maar totdat ik zelf trainingen ging geven voor Speechen.nl had ik het boek van mijn vader Roeland nog niet gelezen.
Na het lezen was ik trots. Alles wat ik in de andere boeken had gelezen, kwam hier samen. Voor de laatste druk heb ik zelf een hoofdstuk over online presenteren geschreven.
We gebruiken het boek nu als cursusboek in onze trainingen. Los bestellen kan uiteraard ook.
Verademing – Koen de Jong & Bram Bakker
Adem is cruciaal voor het leven in het algemeen en voor spreken in het bijzonder. Een onrustige ademhaling geeft paniek bij de spreker en onrust bij het publiek.
Psychiater Bram Bakker en Sportrusten-Koen leggen in het boek Verademing precies uit waarom veel mensen sneller ademen dan nodig en welke oefeningen je kunt doen om te relaxen. Overzichtelijke oefeningen en een duidelijke context.
Het slimme onderbewuste – Ap Dijksterhuis
Het onderbewuste is een gouden instrument waar we over beschikken maar dat we vaak maar onbewust 😉 gebruiken. Super zonde.
Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000x zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Zeker als het gaat om je presentatie voorbereiden en improviseren in het moment geeft dit boek veel inzicht. Deze inzichten komen ook in onze trainingen aan bod.
De zin van het bestaan – van Victor E. Frankl
Wat is de zin van het leven en hoe zorgen we er voor dat we er elke dag zin in hebben? Dat is een vraag die mij al van kinds af aan bezighoudt.
Viktor E. Frankl was een van de bekendste psychotherapeuten van deze tijd. Zelf overleefde hij concentratiekampen en bleef ondanks de gruwelijke ervaringen verrassend optimistisch over het vermogen van de mens om zich boven het lijden te verheffen.
De zin van het bestaan is een must read voor iedereen. Kijkend naar spreken denk ik dat het van belang is dat je verhaal ergens over gaat. En dat je er tegelijkertijd voor te zorgen hebt dat je publiek er een beetje zin in heeft. Voor mij zijn er veel lijntjes en zijn de wijze lessen van Victor Frankl ook hier van toepassing.
De keuze – Edith Eger
Edith Eger is een Amerikaanse psycholoog en ook een overlevende van de Holocaust. Ze is ruim in de 90 en geeft nog steeds lezingen.
Zij is begeleid door Victor E. Frankl en schreef een heel leesbaar boek met een vergelijkbaar verhaal over dat we altijd een keuze hebben. Ongeacht de omstandigheden die op ons af komen.
Een absolute aanrader die je bovendien helpt om je eigen presentatie in het juiste perspectief te plaatsen.
Gebruik je hersens – Jan Willem van den Brandhof
Onze Nederlandse goeroe als het gaat over hoe onze hersenen werken, leren, snellezen, en mindmappen. Hij heeft het beste van over de hele wereld verzameld en gevat in een prachtig boek vol feiten en cijfers en boeiende verhalen.
Veel van wat hij mij leerde is verwerkt in onze trainingen, dus voor onderbouwing kun je dit boek uitstekend lezen. Er is trouwens ook een leuke jongerenversie, bijzonder geschikt voor een puber die voor een tentamen moet leren: Leer als een speer.
De zeven spirituele wetten van succes – Deepak Chopra
Dit boek is al zeker 17 jaar mijn bijbel. Ik kreeg het boek van mijn vader en vond ik het stom, zweverig en te spiritueel. En toch. Op een dag ging ik het lezen. Één spirituele wet per keer.
Daarna las ik het voor aan een vriendin en bespraken we de diepere laag. Er ging een wereld voor me open. Het is een fundament voor alle boeken die iets doen met de wet van de aantrekkingskracht en de secret, maar 1000 x beter. Ik heb het nog vele malen gelezen, en iedere keer iets nieuws gelezen.
De link met presenteren? Dat alles mogelijk is, dat we te geven hebben en te ontvangen hebben. En nog meer van die deuren die we in onze trainingen graag door gaan. Ze vinden allemaal hun oorsprong in dit boek.
Deep Democracy: De wijsheid van de minderheid – Jitske Kramer
Dit boek gaat over Deep Democracy. Dat de minderheid altijd iets te bieden heeft, en dat het de kunst is dit aanbod te omarmen in plaats van af te wijzen.
Juist als spreker is het de kracht om iedereen in je publiek te omarmen. Ook de mensen die anders denken, iets anders zeggen dan de rest. Kun je je hart openen en werkelijk de ontmoeting aangaan? Ook voor iedere andere sociale setting overigens een super interessant boek om te lezen.
Big Magic – Elizabeth Gilbert
Ik ben Fan van Elizabeth Gilbert. Ik heb me er een tijdje voor geschaamd, maar inmiddels durf ik er voor uit te komen. Ik denk dat deze vrouw briljant is.
Uiteindelijk hebben we in ons leven magie te leven. Magie ervaren. Magie geven. Zij neemt je mee in de reis van hoe een idee vlam vat en vorm krijgt. Veel van wat zij schrijft kun je toepassen op het maken en het geven van een presentatie. Het boek Big Magic leest heerlijk weg.
Ik heb de tijd, handleiding in tijdsurfen – Paul Loomans
Paul Loomans is een zenboeddhist die zich is gaan verdiepen in hoe je niet alleen zen kunt zijn op als je mediterend op een berg zit, maar ook in het drukke dagelijks leven in de stad.
Ik heb een extreme voorliefde voor effectiviteit en focus op wat echt belangrijk is in plaats van op wat urgent is. De 7 aanwijzingen in dit boek om op deze manier te leven zijn prachtig.
Ik deed bij Paul Loomans de trainersopleiding omdat ik veel boeken over effectiviteit heb gelezen maar hij de essentie samengevat heeft vanuit een perspectief waar ik heel erg in geloof.
Veel van wat ik leerde gebruik ik ook in onze trainingen. Dit onderwerp is echt een aanrader om je in te verdiepen.
Alles voor jullie – Amin Asad
Amin Asad werd leraar van het jaar, en niet zonder reden. Het is een bevlogen leraar die alles toepast als leraar wat wij onze studenten leren. Ga voor het werkelijke contact. Eerst de relatie, dan pas de inhoud.
Hij heeft zijn manier van werken gevat in het boek Alles voor Jullie. Waarin hij ons meeneemt in de hartverscheurende geschiedenis van zijn ouders en zijn levensverhaal. En passant doet hij uit de doeken waarom hij zo een goede leraar is. Fijn om te lezen en een heel concreet voorbeeld van hoe het werkt.
Stevig staan in intense situaties – Paula Kolthof
Paula Kolthof heeft zich gespecialiseerd in ‘Embodied Learning’ en ‘Embodied Listening’. Ze is een geweldige docent die mij veel leerde over belichaamde aanwezigheid. Gelukkig schreef ze ook het boek Stevig staan in intense situaties.
Een boek waarin alles wat er in mijn optiek toe doet wordt aangestipt. Ik weet zeker dat het je veel brengt als je vaker voor groepen staat. Maar ook als je door een moeilijke periode in je leven gaat.
Socrates op sneakers – Elke Wiss
“Het is al wel een tijdje geleden uitgekomen. En eerlijk is eerlijk, ik had het links laten liggen omdat ik dacht dat ik behoorlijk goed was in vragen stellen. Maar ik ontdekte dat het boek zelfs voor de beste vragenstellers toch inspirerend is.”
En wat leuk is aan de huidige tijd is dat je na het lezen van een boek nog een tijdje mee kunt reizen met een schrijver. Omdat deze vaak wordt geïnterviewd in podcasts. Een aanrader voor een podcast bij dit boek is het gesprek tussen Elke en Giel Beelen.
Dit overzicht is een eerste aanzet van een overzicht met waardevolle boeken rondom het thema presenteren. Veel inzichten uit deze boeken komen ook in onze trainingen terug. Ik zal de boekentips regelmatig van een update voorzien 😉
Veel leesplezier, Majlis
Gerelateerde artikelen
De huwelijksspeech
Hoe maakt en geef je een goede huwelijksspeech? Wat is het verschil met een gewone speech? Dit stappenplan helpt je op weg.
Lees meerEen mindmap als voorbereiding bij presenteren
Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.
Lees meerHoe bouw ik mijn presentatie op?
Een goede presentatie begint met een sterke opbouw. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je...
Lees meerOnline presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen
Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...
Lees meerPlankenkoorts? Zo kom je er vanaf
Plankenkoorts, ook bekend als podiumvrees, kan een enorme invloed hebben op mensen. Het gevoel van angst en nervositeit kan ervoor...
Lees meerJezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier
Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Sommige mensen ervaren op zo’n moment presentatie- of spreekangst. Of dit...
Lees meerInformatie
Adres
Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam
Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam